Fortsätt till huvudinnehåll

Midfastosöndagen 2018

Gudstjänst i Malax på Midfastosöndagen, den mellersta (4) av de sju fastesöndagarna, då alla evangelieläsningarna är från "brödkapitlet" i Johannesevangeliet Joh 6. Kapitlet börjar med brödundret, "Jesus bespisar femtusen män", och slutar med att med att många som varit intresserade av Jesus fick nog av hans fördjupning av brödtemat, och "drog sig undan".

I år hade Kyrkostyrelsen rekommenderat en "minnesgudstjänst" för 1918 den här söndagen. I fjol firade vi ju med pompa och ståt republiken Finlands tillkomst för 100 år sedan – i Malax kyrka 6.12.2017 gudstjänst med 100-mannakör och Finlandia –, de senaste månaderna har vi tagit del av de djupa svårigheter vårt land gick in i under sina första dagar vintern 1918.

I slutet av gudstjänsten fick vi höra ett utdrag ur Alma Stoors (1901-1928, Övermalax) dagbok för 8 mars 1918. För nästan exakt ett hundra år sedan begrovs Alexander Orre efter söndagsgudstjänsten i Malax (troligen 3.3.1918). Almas ord i berättelsen om dem "som varit till Uleåborg" syftar antagligen på striderna där. "Prosten talade så både karlar och kvinnor gräto." Alma berättar om ridande poliser, skyddskårister i spaljé, och gevärssalut vid gravläggningen.

På sidan Krigsdöda i Finland 1914-1922 får man veta att arbetaren Alfred Alexander Orre hörde till skyddskåren, var född i Malax 1897, och dog som sårad 27.2.1918 i Vasa.

Alma Stoors dagbokstext finns tryckt i Aktiv Närkulturs (Petalax) Album Nr 3 2001. Utdrag ur systrarna Alma och Berta Stoors dagböcker från 1917 och 1918 kan man läsa på sidan Vardag i lokalsamhället. Alma och Berta var systrar till författaren Elin Herrgård.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Slåtterarbete

 Första höskörden kommer kanske närmare Midsommar — det här är ändå hobbyarbete. 

I skogen 1

I arboretum Arbor , arboris "träd", är visst ett exempelord i latin för 3 deklinationen, och arborétum lär betyda träddunge. Idag ska arborétum betyda en "trädplantering för vetenskapliga, pedagogiska eller estetiska behov". Kericho håller sig med två arboréta : Unilever arboretum 3 km väster om stan, där vägen till Sotik C23 grenar söderut från B1, och Chagaik arboretum 8 km öster om stan, alldeles söder om B1. Idag tog jag mod till mig och bestämde att jag går hela tre kilometer från hotellet till det närmare arboretum. Satte iväg kl 8 då solen redan stigit 1 1/2 timme (upp i öster, rakt över huvudet, ner i väster). Det var lång nerförsbacke och en rejäl remsa utanför körbanan på B1 som ändå är en huvudled från Mombasa över Nairobi genom Nyanza och vidare till Uganda och ända till Zaire: tankbilar, långtradare och persontrafik för många miljoner mänskor. Det tog 30 minuter precis som Google maps säger. Arboretum är inhängnat med taggtråd och jag gick

Afrikas horn

Flyget mellanlandade i Doha i Persiska viken men styrde inte rakt mot Nairobi sydväst över Arabien, utan i motsatt riktning ut över viken, norr om Emiraten, och först sedan in i Oman, nu med kurs sydväst. När vi sedan lämnar Oman och flyger över Adenviken når vi Afrika strax norr om spetsen på Afrikas horn. Är det någon annan som tycker sig se hornet (norrifrån)?